ישנן עדויות ותיאורים כתובים אודות רעידות אדמה שהתרחשו בארץ ישראל לאורך ההיסטוריה.
כמעט מידי יום מתרחשות רעידות אדמה בישראל וסביבתה, אולם מדובר, בדרך כלל, ברעידות אדמה בעוצמה נמוכה יחסית שכמעט ואינן מורגשות.
אין דרך לדעת מתי תתרחש רעידת אדמה עוצמתית, אבל כיום נשמעת הנחה כי בכל 100 שנה לערך מתרחשת באזור ישראל רעידת אדמה חזקה, לאורך השבר הסורי – אפריקאי, ואכן רעידת אדמה עוצמתית התרחשה בישראל ב- 11/7/1927. זו הייתה רעידה בעוצמה של 6.2 בסולם ריכטר, כשהמוקד שלה היה בצפון ים המלח. ברעידה הזו נהרגו כ-300 בני אדם ונפצעו כ- 1000. היא פגעה בעיקר בערים ירושלים, יריחו, רמלה, לוד, טבריה ושכם.
90 שנה קודם לכן, ב- 1/1/1837 התרחשה בישראל רעידת אדמה חזקה יותר, בעוצמה של 6.7 בסולם ריכטר, עם מעל ל- 7,000 הרוגים, והרס רב בערים צפת, טבריה, עכו ושכם.
כיצד להתנהג בעת אירוע של רעידת אדמה?
אם אתם נמצאים בתוך מבנה בעת שמתחילה רעידת אדמה, עברו במהירות למקום בטוח על פי סדר העדיפויות הבא:
1.צאו לשטח פתוח – אם ניתן לצאת מהמבנה מיד
2.היכנסו למרחב מוגן (ממ"ד) או חדר מדרגות
3.היכנסו תחת שולחן כבד או בפינה פנימית של החדר
התרחקו מקירות חיצוניים, מחלונות וממדפים.
אין להשתמש במעלית בזמן הרעידה ולאחריה – אתם עלולים להיתקע בתוכה.
בעת שהייה בחוץ:
אם הרעידה מתרחשת בעת שאתם מחוץ לבניין – הישארו בשטח הפתוח והתרחקו ככל האפשר ממבנים. שטח פתוח – הכי בטוח!
היזהרו מחפצים נופלים כדוגמת אבני חיפוי קירות, מדחסי מזגנים, שברי זגוגיות וחוטי חשמל קרועים.
בעת שהייה ברכב:
אם הרעידה מתרחשת כשאתם בנסיעה – עצרו מיד וחכו בתוך הרכב עד שהרעידה תיפסק – המכונית מגינה עליכם.
הימנעו מעצירה מתחת לגשר, על מחלף, בקרבת מבנים או תחת מדרון תלול מחשש לקריסתם.
בעת שהייה בחוף הים:
אם אתם נמצאים בחוף הים בעת רעידת אדמה, עזבו מיד את החוף והתרחקו ממנו ככל האפשר מחשש שיגיע נחשול ים ("צונאמי") ויציף את החוף.
נסיגת ים חזקה ופתאומית – סימן לגל "צונאמי" מתקרב.
כיסוי ביטוחי מפני רעידת אדמה
כאמור, לאור מיקומה הגיאוגרפי של מדינת ישראל, קיימת הסתברות גבוהה להתרחשות רעידת אדמה בעוצמה גבוהה, שעלולה לגרום לנזקים כבדים לרכוש ולקטסטרופה כלכלית במדינה. המחוקק מודע לכך שהמדינה לא תוכל לעמוד בנטל הכלכלי של פיצוי נפגעים רבים במקרה שכזה, ולכן מעודד את העברת האחריות הכלכלית לחברות הביטוח, שלהן יש את החוסן הפיננסי הדרוש לפיצוי כספי בהיקפים עצומים.
האם ביטוח הדירה מכסה את הנזק שיגרם לה כתוצאה מרעידת אדמה?
פוליסת דירה כוללת כיסוי לאובדן או נזק של הדירה בגין נזקי רעידת אדמה, אלא אם כן ויתרת על הכיסוי וחתמת על מסמך מיוחד שהנך מסכים לוותר על הכיסוי (ובכך הוזלת את פרמיה). אולם דירת מגורים הינה רכוש בעל ערך מאוד גבוה ולכן חשוב מאוד לבטח את הדירה מפני נזק של רעידת אדמה.
מה הכיסוי שהמדינה מכסה במקרה רעידת אדמה?
מבוטחים רבים טועים לחשוב כי מדינת ישראל תיתן פיצוי כספי מלא עקב נזקי רעידת אדמה לבתי מגורים. לכן, חלק מרוכשי פוליסות ביטוח הדירה בוחרים לוותר על כיסוי כנגד סיכוני רעידת אדמה.
בפועל, חוק פיצוי נפגעי אסון טבע אמנם כולל בתוכו רעידות אדמה, אך הוא מתייחס לנזקים לתשתית חקלאית בלבד. כלומר, המדינה אינה מחויבת לפצות אזרחים עקב נזקים שנגרמו למבני מגורים. בדיוק בשל סיבה זו חשוב שלא תוותר על כיסוי רעידת אדמה בביטוח הדירה.
אם עדיין לא רכשת ביטוח דירה, מומלץ שתעשה זאת בהקדם ותקפיד על רכישת כיסוי כנגד רעידת אדמה.